Нямам властови амбиции и няма да се кандидатирам зе лидер на

...
Нямам властови амбиции и няма да се кандидатирам зе лидер на
Коментари Харесай

Станишев: Нямам властови амбиции и няма да се кандидатирам зе лидер на БСП

Нямам властови упоритости и няма да се кандидатирам зе водач на Българска социалистическа партия. Това съобщи водачът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев пред  bTV.

Следя с огромна паника подготовката на идната акция за нов водач на Българска социалистическа партия, сподели още той. 

„ Виждам една опорна точка, която се постанова през последната седмица централизирано с няколко представители. Внушението е едно: тези, които подлагат на критика настоящия ръководител и ли ще се състезават против него, извършват поръчка на ГЕРБ. Това е напълно подправена опорна точка. Много от тези хора, които показват паника като Георги Пирински и Велислава Дърева, никой не може да ги заподозре в това. Част от представителите обаче са доста недостоверни – като Румен Овчаров, който назовава ръководители на регионални общински препоръки „ барони “.

„ Какви барони са те, това е ядрото на партията, което провежда всяка една акция, тъй като не е задоволителен единствено народен щаб “, означи още Станишев. 

Георги Гергов е определен за комфортна цел на управлението, изтъкнат е тандемът Нинова – Овчаров. Не инцидентно, индивидът, който ще готви главния политически документ на конгреса, е Румен Овчаров, уточни Сергей Станишев. Според него би трябвало да се успокои ситуацията и всички, които имат правото да се кандидатират за водач, да го създадат.

„ В доста къси периоди може да се провежда съвещание на Националния съвет, то да вземе съответните решения и да се върви по открития ред. Това което чакам и желая да видя в тази акция е съревнование на хрумвания и платформи, нямам властови упоритости, не е в дневния ми ред да се кандидатирам за водач на Българска социалистическа партия “, безапелационен беше водачът на ПЕС.

Той изясни още, че ни трябва и стопански антикризисен щаб.

„ Решението на Европейска комисия в някакъв смисъл е историческо, тъй като извежда европейската интеграция на ново равнище. Никога до в този момент не е правено такава решителна стъпка – да се издава общ дълг с общи гаранции “, коментира той във връзка предлагането милиарди за избавителна стратегия след рецесията с COVID-19 да бъдат взети като заем на международните финансови пазари, който ще връщат всички страни в продължение на цели 30 години.

Това е доста сериозна помощ за България от страна на Европейски Съюз. Ние постоянно обичаме да подлагаме на критика, само че единствената действителна поддръжка за нашата стопанска система и обществения ни бранш идва от Европейски Съюз. Ако съберем тази сума с това, което ще пристигна по линия на кохезионни и други фондове, в границите на постоянния бюджет на евросъюза за идващите 7 години, ще имаме разполагаем близо 30 милиарда евро, изясни Станишев. 

По думите му има два фактора във всеки антикризисен проект, които са решаващи. „ Първият е време – тук доста дълго се съгласуват позиции, този развой не е завършил. Важно е да се задейства този проект час по-бързо. Вторият фактор е мащабът – тази сума, която се предлага от Комисията, към този момент е задоволителен инструмент за поддръжка на европейските стопански системи. ПЕС единомислещо се разгласи в поддръжка на този проект “, уточни Сергей Станишев.

Според него огромното предизвикателство е по какъв начин в България ще бъдат изразходени тези средства. Според Станишев би трябвало да има  икономически антикризисен щаб, тъй като мащабът на икономическите вреди към този момент е доста огромен.

„ Ще бъдем задължени да представим Национален проект за възобновяване. Той не може да бъде единствено един проект на държавното управление – би трябвало ни необятна кръгла маса, с специалисти, браншови организации, синдикати и работодатели, с опозицията, с цел да се видят всички хрумвания. Да се види кои браншове са най- наранени. Най-важното е не просто да възстановим статуквото преди тази рецесия, а да забележим къде са опциите за ускорено развиване на стопанската система “, означи Станишев.   
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР